‘Evrensel Hukukta Ve İslam Hukukunda Hak, Hukuk Ve Adalet’ Konferansı Düzenlendi

Adıyaman Üniversitesi tarafından M. Vehbi Koç Konferans Salonu’nda ‘Evrensel Hukukta ve İslam Hukukunda Hak, Hukuk ve Adalet’ konulu konferans düzenlendi.

Adıyaman 18.03.2016, 11:25 18.03.2016, 11:26 Adiyaman Cihan Haber
‘Evrensel Hukukta Ve İslam Hukukunda Hak, Hukuk Ve Adalet’ Konferansı Düzenlendi

 Adıyaman Üniversitesi tarafından M. Vehbi Koç Konferans Salonu’nda ‘Evrensel Hukukta ve İslam Hukukunda Hak, Hukuk ve Adalet’ konulu konferans düzenlendi. 

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Refik Korkusuz’un verdiği konferansa Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Adıyaman Barosu Başkanı Av. Hasan Demir, Hukukçular Derneği Başkanı Av. Mustafa Alkayış, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Solmaz, İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hacı Duran, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İdris Türel, avukatlar, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Konferans öncesinde Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü’yü makamında ziyaret eden İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Refik Korkusuz onur defterini imzaladı. Üniversite Rektörü Prof. Dr. Gönüllü’ye teşekkür etti. Rektörümüz Prof. Dr. Gönüllü ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Daha sonra Prof. Dr. Refik Korkusuz, konferansında katılımcılara hak, hukuk, adalet ve insan hakları kavramlarının anlamını sordu. Bu kavramların günümüz ve İslam hukukundaki yerini açıklayan Prof. Dr. Korkusuz, hakka muhatap olmak için insan olmak gerektiğini ve hukuk düzeninin yetki tanıması ve haktan söz edilebilmesi için de maddi veya manevi bir menfaatin olması gerektiğini kaydetti.

İslam Hukuku hakkında ise bazı hakların aynı zamanda görev olduğunu, dince yasaklanan şekilde menfaat elde etmeyi kabul etmediğini dile getiren Prof. Dr. Korkusuz özgürlüğe de bir şeyi yapma ya da yapmama serbestisi tanımını getirdi.

Prof. Dr. Korkusuz şu anda dünyada özgürlüklerden çok güvenliğin konuşulduğunu söyleyerek hak ve ödev ayrımına, adalet kavramına, hakkaniyet ve hukuk kavramlarının tanımına, hukuk düzeninin sosyal düzenden farkına, insan haklarına ve insan haklarının diğer haklardan farkına ve İslam hukukunda insan haklarının dayanaklarına değindi.

Konferansın sonunda kısa bir konuşma gerçekleştiren Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, konferansların dolayı İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Refik Korkusuz’a ve katılımcılara teşekkür etti.

Kaynak: Adıyaman Cihan Haber
Yorumlar (0)
13
açık