13.02.2018, 16:49

Depresyon nedir? Nasıl kontrol altına alınır?

İnsan kendini ara sıra mutsuz, üzüntülü, çaresiz ve umutsuz hissederler. Sevilen birinin kaybedilmesi, evlilikte veya yakın ilişkilerde yaşanan sorunlar, işyerinde yaşanan stres ve kaygılar, başarısız olma, önemli yaşam değişiklikleri, karşılaşılan zorluklarla baş edememe yoğun üzüntüye neden olabilir. Hayatta bir mücadeledir ve birçok üzücü olaylarla karşılaşılması normaldir. Ancak kişide beklenmedik bir anda ve nedensiz ortaya çıkan mutsuzluğun, çökkünlüğün uzun sürmesi ve yaşamı olumsuz etkilemesi depresyon olarak tanımlanır. Düşünce, duygu ve davranışları olumsuz etkiler. Hayatımızın etkin bütün alanlarını bloke eder, çöküntüye uğratır. Bazen aylar, hatta yıllarca sürebilir.Gelip geçici ve tedavi edilebilir bir rahatsızlık olmasına rağmen bu rahatsızlığı yaşayanların yaklaşık üçte ikisinin sorununun farkında olmadığı üzücü bir gerçektir. Bu kişiler kolay bir şekilde tedavi alabilecekken hem kendi hayatlarını hem de yakın çevrelerindekilerin hayatını adeta çekilmez bir hale getirebilirler.

Kişide stres yaratan olaylar depresyona girme olasılığını artırmaktadır. Herkesin yaşamında üzücü ve sıkıntıya sokan olaylar olur. Ancak herkes aynı biçimde tepki veremez. Depresyonun görüldüğü durumlar ve nedenler; Ailesinde depresyon öyküsü olanlarda,İşten çıkarılma, yakın birinin ölümü,Evliliklerde ve yakın ilişkilerde yaşanan sorunlarda,Yaşamdaki önemli değişikliklerde, örneğin kaza, hastalık, emeklilik gibi durumlarda,İşyerinde karşılaşılan güçlükler; iş yoğunluğu,Alkol ve ilaç bağımlılıklarında,Toplumdan uzaklaşma, yalnızlaşma durumlarında,Çocuklukta yaşanan örseleyici deneyimler, sorunlu bir aile ortamında yetişme depresyon riskini artırır.

Depresyonun belirtilerinde ise kişi kendini üzüntülü, değersiz, umutsuz, çaresiz, boşluk içinde hisseder, karar verme güçlüğü, konsantrasyon ve bellek bozukluğu görülür, yaptığı hiçbir işten zevk alamaz duruma gelir, İşte, okulda, aile ve arkadaş arasında sorunların ortaya çıkabilir, enerji azlığı, yorgunluk hissi ve çabuk sinirlenme durumu görülür, uyku ve yeme bozukluğu görülür, nedeni belli olmayan baş, boyun, sırt ağrısı gibi vücudun değişik yerlerinde sürekli ağrılar hissetme durumu depresyonun belirtileri arasında yer almaktadır.

Depresyon tedavisi hemen sonuç vermez. Kişi tedavi sürecinde kendini daha iyi hissedecektir. Ancak yaşanan zorluklarla mücadeleyi öğrenmek ve iyi halini koruması için birtakım önlemler alması gerekir.              Depresyonla baş etmek için;Asla kendinizi suçlamayın, ayıplamayın. Depresyon bir seçim değil başınıza gelen beklenmedik bir durumdur. Önemli olan yardım almaya istekli olmanızdır. Kendinize zaman tanıyın. Eskisi gibi olmanız biraz zaman alacaktır. Bu süreçte yılmayın, pes etmeyin. Önemli karar almaktan kaçının. Hayatınız için önemli olan bir konuda karar vermeyin tedavinizin bitmesini bekleyin. Bu süreçte sağlıklı karar veremeyebilir sonucunda pişmanlıklar yaşayabilirsiniz. Hayatınızı basitleştirin. Üstesinden gelemeyeceğiniz hedeflere yönelmek yerine kolay halledebileceğiniz, az şeyler yapın. Büyük sorumluluklar almayın. Sizi mutlu eden etkinliklere katılın. Hayatın içinde olmak kendinizi iyi hissettiren bir şeyler yapmakla mümkündür. Attığınız küçük adımları önemseyin. Tedavi sürecinde gösterdiğiniz küçük gelişmeler size güç verecektir bunları görmezlikten gelmeyin. Spor yapın. Spor yapmak endorfin hormonunun artmasını sağlayarak sizi iyi hissettirecektir. Uyku düzenine dikkat edin. Uyku dinlendirir, insanı yeniler, stresle baş edebilmek için güç verir fakat uzun süreli uyuma isteği depresyonu tetikler. Bakış açınız pozitif olsun. Olumsuz düşüncelerinizin farkına varıp bunları olumlu düşüncelerle yer değiştirin. Stresi denetim altına alın bazen sadece neyin strese neden olduğunu fark etmeniz, stresle baş etmenizi kolaylaştırır. Kişi eğer kendi başına depresyonu kontrol altına alamayıp düzelmediğini fark ediyorsa o zaman zaman kaybetmeden yardım almalıdır.

Yaşadığınız tüm olumsuzluklar depresyon düzeyine gelmeden kontrol altına almaya çalışın, bunu ancak kendinizi iyi tanıyıp gözlemleyerek yapabilirsiniz, size en iyi gelenin ne olduğunu yine siz bilebilirsiniz, yeter ki kendinizi duymaya açık olun.

Yorumlar (0)
13
açık