Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın her sabah yediği dut pekmezinin sırrı güneşte

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın her sabah yediği dut pekmezinin sırrı güneşte

Adıyaman 08.06.2020, 13:05 08.06.2020, 13:09 Cihan
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın her sabah yediği dut pekmezinin sırrı güneşte

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın her sabah bir kaşık içtiği dut pekmezinin merkezi olan Tut ilçesinde pekmez kaynatılarak değil, güneşte yoğunlaştırılıyor.

Birçok besin maddesini barındıran dut pekmezi, Anadolu insanı tarafından hastalıklara karşı kalkan olarak görülüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da ‘her sabah bir kaşık içiyorum” dediği dut pekmezi, diğer bölgelerin aksine Adıyaman’ın Tut ilçesinde kaynatılmadan, güneşte olgunlaşıyor. Kaynatılarak besin değerinin azalmasını önlemek için 3 gün 3 gece güneş ve ayazda bekletilen pekmez, sofralara geliyor.

‘Yeşillikler Beldesi’ olarak bilinen ve ismini dut meyvesinden alan Tut ilçesinde ‘beyaz altının’ ilk hasat başladı. Tut ilçesinde yaklaşık 2 bin 500 dekarlık alanda dut yetiştiriliyor. Tut ilçesi, Türkiye’de dut yetiştirilen alan bakımından 2., ürün bakımından ise 4. sırada bulunuyor.

Yere temas etmeden, hijyenik koşullarda melefelere (bez parçası) silkelenen dutlar, sıkıldıktan sonra sadece 15-20 dakika kaynatılıyor. Başka yörelerde beyaz toprak ile saatlerce kaynatılan dut pekmezi, Tut ilçesinde dut yaprağı ile kısa süre kaynatılıyor. Dut şerbeti süzüldükten sonra alüminyum tepsilerde güneşe bırakılıyor. Üzerleri kapatılan pekmez, 3 günün sonunda paketlenerek yurt içi ve yurt dışında satışa sunuluyor.

Kaynak: İHA
Yorumlar (0)
13
açık